tisdag 27 januari 2015

Mount Hermon

Hermonberget kallas för det gråhåriga berget eller berget med snö. Detta berg erbjuder en miljö som skiljer sig skarpt från den man kan uppleva i centrala och södra Israel. Hermonberget är strategiskt viktigt för Israel eftersom dess höjd ger möjlighet till att hålla ett vakande öga och snabbt varna de närmast omkringliggande platserna vid en attack från grannländernas gerillarörelser.
Den snö som smälter och rinner ner i Hermonbergets sprickor och dalar är en mycket viktig del av det vatten som bildar Jordanfloden och som strömmar till Genesarets sjö för att sedan förse hela Israel med vatten.

Hermonberget ligger på gränsen mellan Syrien, Libanon och Israel.


 Hermonberget är förstås omtvistat av flera skäl. Att vattnet till Jordanfloden kommer härifrån är ingen liten sak, och att man dessutom kan säkerställa så många människors liv tack vare observation och bevakning från bergets höjd gör att Israel är beroende av detta berg. Man ska heller inte glömma bort vikten av att området hålls under uppsikt för att förhindra nedsmutsning som kan leda till problem med dricksvattnet för hela regionen.


 FN har en permanent station som ligger på toppen av berget i en buffertzon mellan de 3 olika länderna.

 För de flesta israeler så är Hermon ett exklusivt utflyktsmål för skidåkning. I ett så litet land så är det en mäktig upplevelse att på några få timmar kunna ta sig till snö och skidåkning.


 Trots att Hermonberget ligger så pass nära centrala Israel så är det många israeler som aldrig varit där eller ens sett snö. Hermonberget har därmed ett slags exklusivt skimmer som gör att det anses väldigt spännande att resa dit.

 De som driver Hermons skidort bor i de närliggande byarna Neve Ativ och Majdal Shams. Hermonbergets skidort kan erbjuda skidskola samt flera restauranger där man kan njuta av god mat och vila. Man kan förstås inte jämföra Hermonbergets skidort med större anläggningar i Sverige och Alperna, men området håller hög klass och är väl värt ett besök.

 För cirka fyrtio år sedan öppnades Hermonberget, Israels högsta bergstopp, för allmänheten, i början endast med en enkel lift för skidåkare och en liten värmestuga. Med åren har anläggningen vuxit och består i dagsläget av tio stolliftar och kabinbanor som tar entusiastiska skidåkare uppför bergssidan till över fyrtio kilometer av skidspår, med allt från backar på nybörjarnivå till områden för professionell skidåkning. 1 kommentar:

  1. Hej där! Länge sedan sist. För tillfället skriver jag mest på den här bloggen http://blogg.improveme.se/deepwinter/
    h. Smörblomma

    Fint och upplysande inlägg du har skrivit. Och framför allt vackra foton.

    SvaraRadera

Skriv en kommentar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...