torsdag 12 maj 2016

Safed . Israels högst belägna stad


Safed ligger i ett område som Domarboken anger att Naftali tilldelades, men nämns i sig inte förrän medeltiden. Talmud Jerushalmi berättar att det var en av fem platser där bål tändes för att fira nymåne och högtider under andra templets period. Staden skall enligt legenderna ha grundats av Noaks son efter syndafloden, och har identifierats med Sepph som omtalas av den judiske historikern Josefus. 15 km nordost om Safed finns den arkeologiska boplatsen Aïn Mallahah vars äldsta fynd är daterade ca 10.000 f.Kr.. Den befästes av korsfararna på 1100-talet och ingick i kungadömet Jerusalem då Malteserorden uppförde ett slott där. Staden blev muslimsk på 1200-talet under mamluckerna, vilka byggde fort som ännu består.
Staden var en tillflyktsort för många av de judar som hade drivits ur Spanien 1492, varigenom många rabbiner inflyttade. Dess judiska kultur blomstrade från 1500-talet när Safed blev ett centrum för kabbala och för judisk boktryckarkonst, det senare under Eliezer Ashkenazi och Isak av Prag. Stadens judiska befolkning har till följd av invandring ständigt ökat därefter. "Text från Wikipedia"

Vägen upp till staden
Längs ner finner man de artistiska kvarteren med gallerier mm.Turistinformationen på den här gatan var stängd. Antagligen för att turismen minkat
p.g.a. att staden mer och mer blivit ett  fäste för religiösa ortodoxa judar.

Längre upp finns gamla stan

Högst upp på resterna av ett citadell finns ett minnesmärke där man kan läsa historien om staden.


Där uppe har man en fantastisk utsikt över Kinneret, (Genesarets sjö), Sea of Galilee.


Längre ner i dalen låg ett badhus för män. Jag kan tänka mig att de är lika svettiga när de gått tillbaka hela trappan upp.
Rituellt bad för ortodoxa judiska män.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv en kommentar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...